Een project van de Carlsberg Stichting

The Father of Quality Pils

Het eerste kwaliteitsbier herbrouwen met originele, gezuiverde gist.

Scroll voor meer

Het Re-brew Project

Carlsberg brengt de oervader van de kwaliteitsvolle lager weer tot leven. In de oude kelders van de brouwerij is onlangs namelijk een fles Carlsberg opgedoken met een origineel, levend staal (133 jaar oud!) waaruit de eerste zuivere gist ter wereld werd getrokken. En zo is de cirkel weer rond!

Vader van de meeste bieren wereldwijd

De bierziekte was een wijdverspreid probleem. Daarom besloot Carlsberg zijn unieke, zuivere gist gratis met andere brouwerijen overal ter wereld te delen. Vandaag stammen de meeste lagerbieren wereldwijd, zelfs van de grootste, internationale merken, van die ontdekking van zuivere gist af.

De ontdekking van zuivere gist

Vroeger was bierbrouwen een onvoorspelbaar proces. Het resultaat was vaak ronduit ondrinkbaar door de veelvoorkomende ‘bierziekte’. Maar in 1883 slaagde Carlsberg er als eerste in om gist te zuiveren. Dankzij deze baanbrekende ontdekking was het voortaan mogelijk om van elk brouwsel kwaliteitsbier te maken.

140e verjaardag van het Carlsberg Laboratorium

In het Carlsberg Laboratorium werden enkele van de meest fenomenale ontdekkingen van de vorige eeuw gedaan. We denken hierbij aan de methode van professor dr. Emil Chr. Hansen om gist te zuiveren, de ontwikkeling van de pH-schaal, het concept van eiwitstructuren en de classificatie van enzymen, waardoor we vandaag de was op lage temperatuur kunnen doen.

Persmateriaal te downloaden

• Press release
• Product images
• Short film
• Reaction from Garrett Oliver (Brooklyn Brewery), Stephen Beaumont and Jay Brooks after tasting the beer
• Flemming Besenbacher talk at first Rebrew tasting
• Pictures from the Rebrew launch
• Interview with Steve Hindy (Brooklyn Brewery) about • Carlsberg Foundation and Carlsberg Laboratories
• Factsheet: Carlsberg Foundation
• Factsheet: Rebrewing Process

Read more about the Carlsberg Foundation and how it supports research and science.