De kunst van het
bier maken

Scroll voor meer

J.C. Jacobsens
gouden woorden

(…) het zal een constant streefdoel zijn (…) de kunst van het bierbrouwen tot de hoogst mogelijke graad van perfectie te voeren (…) en (…) ertoe bij te dragen om het bierbrouwen in dit land op een hoog en lovenswaardig niveau te houden.

Scroll voor meer

De ingrediënten

Scroll voor meer

Gerst

Hordeum vulgare. Dat is de Latijnse naam voor gerst, hoewel er helemaal niets vulgairs aan is. Eigenlijk gebruiken we zelfs een vrij bijzondere moutgerst. We hebben onze eigen gerstkweekgroep, die nauw met onze brouwmeesters samenwerkt. De groep selecteert de allerbeste gerst en kweekt die op onze experimentele velden volgens traditionele kweekmethoden, volledig vrij van genetische manipulatie. Aangezien Carlsberg gemaakt is van 100% zuivere mout, dus zonder toevoegingen, zou het wel eens meerdere jaren kunnen duren voor we voldoende gerst produceren. Wellicht de moeite waard.

Hop

Hop is ons geheime ingrediënt. Uiteraard is het gebruik van hop op zich geen geheim, maar wel de bereiding van de verschillende soorten. Enkel wij kennen namelijk het geheime recept. Het heet Carlsberg Aroma Hop Extract en niemand – behalve wij van Carlsberg – mag het gebruiken. Het beste bier ter wereld, dat kan er maar één zijn.

Gist

Gist is een van de hoofdrolspelers in onze geschiedenis en ons streven naar kwaliteit. In 1879 was Carlsberg de eerste brouwerij die een gezuiverde brouwersgist (het Saccharomyces Carlsbergensis) produceerde. Sindsdien proberen we altijd de smaak van onze gist en de stabiliteit van ons bier verder te verbeteren. Dat doen we met een klassieke kweekmethode, wat betekent dat het tot twintig pogingen en meerdere jaren kan duren om een nieuwe giststam te verkrijgen die goed genoeg is om te brouwen. Maar nóg belangrijker: we houden ons aan onze beloften om een heerlijk bier te brouwen dat volledig vrij is van genetische manipulatie.

Het brouwproces

Scroll voor meer

Mouten

De eerste stap in het brouwproces is de verwerking van gerst tot mout, een proces dat aan strenge kwaliteitsnormen onderworpen is.

Brouwen

Het mout wordt gemalen, geplet, gefilterd en gekookt. Tijdens het proces in de brouwerij wordt zetmeel in suiker omgezet en tijdens het koken wordt hop toegevoegd. Het eindproduct noemen we wort.

Fermentatie

De wort wordt afgekoeld en verlucht, waarna de specifieke gist van Carlsberg wordt toegevoegd. Carlsberg is een bier met lage gisting, wat betekent dat de gisting bij lage temperatuur, 14 °C, gebeurt. Het bier wordt zeven dagen lang zacht gegist.

Proeven

Na afloop van het gistingsproces wordt ons bier door onze brouwmeesters geproefd. Dit gebeurt vóór de volgende stap, de filtering, want eerst moeten we zeker zijn dat het smaakprofiel goed zit. Het bier wordt zowel na de filtering als na de verpakking geproefd, voor het op de markt mag. Alle brouwerijen van Carlsberg sturen stalen van hun bier naar Kopenhagen, waar een proefpanel van aangewezen experts de smaak en andere kenmerken van het bier beoordeelt.

Verpakking

Natuurlijk zit het belangrijkste binnenin. Maar met de miljoenen flesjes en blikjes die we wereldwijd verspreiden en verkopen, moeten we ook denken aan onze globale impact en aan manieren om duurzamer te zijn. De Carlsberg Circular Community, een innovatief partnerschap met onze grootste verpakkingsleveranciers, houdt zich bezig met de vernieuwing van het ontwerp en de productie van ons verpakkingsmateriaal met het oog op minder afval, een optimaal hergebruik en zo veel mogelijk recyclage. Voorbeeld: over drie jaar drink je misschien bier uit ons nieuwe #GreenFiberBottle van duurzaam gewonnen houtvezels. Het nieuwe flesje zal 100% biologisch afbreekbaar zijn, wat betekent dat er niets van afval overblijft.

Het resultaat?

Probably The Best Beer...

Scroll voor meer